Bönor

Snabbfakta Vaxbönor / Haricot verts:


Latinskt namn: Phalesolus vulgaris


Sådd - skörd: 10 veckor


Säsong: Juli - September

Bönor


Smörslungade vaxbönor med salt eller ungsrostade haricot verts, två delikatesser som är både nyttiga och framför allt gjorda med svenskodlade råvaror.


Här på gården har det odlats bönor i ett par år. Det började med försöksodlingar av 4-5 olika sorter, men efter någon säsong minskades det ner till endast Haricot Verts och Vaxbönor.


Vi sår våra bönor själva från frö och det är roligt att se hur en liten planta med endast 2 blad på bara

2 månader kan vara full av gula och gröna baljor.


Bönorna skördas med en maskin som slår av baljorna från plantan. Därefter kommer de nyskördade bönorna in till tvättlinjen där de tvättas och blåses torra efter att skadade bönor och blad sorterats bort.

Till sist vägs de upp och läggs i tråg om 150g.


Du hittar våra bönor i många av sveriges vanligaste matbutiker.

Copyright © All Rights Reserved