Färskpotatis

Färskpotatis


Den är en av Bjärehalvöns självklarheter, den utsökta primören som är lika god kall med lite flingsalt som varm till en gubbröra eller bara råstekt. Det är såklart fäsrkpotatisen det handlar om.


Under mars månad börjar traktorerna köra på den bjäriska myllan igen för att förbereda sättningen av potatis. Förarbetet med att lägga utsädespotatisen i förgroningslådor, se till att de sätter ålar och har rätt temperatur, ljus och luftfuktighet för att gro perfekt har pågåt undet flera veckor. 


Den tidigaste potatisen täcks med väv för att få ett gynsamt klimat och det är dessa som blir de första primörerna. En bit in i maj har potatisen växt så pass mycket att det börjar bli dags att skörda.


Det finns olika sorters potatis som tar olika lång tid på sig att växa. De sorter som odlas på gården är Swift och Solist. Av dessa två är Swiften den som är skördeklar tidigast, men Solisten är inte långt efter och smakar dessto mer.


Båstad Bjäre Gourmet annordnar varje år en dag för att hylla potatisen, pärans dag.

Snabbfakta Potatis:


Latinskt namn: Solanum tuberosum


Sättning - skörd: 45 dagar


Säsong: Maj - Juni

Copyright © All Rights Reserved